Vid misstanke om prostata besvär

11 december 2019
admin

Om du upplever problem eller förändringar i din prostata är det viktigt att du söker vård för att kolla upp det. Om det skulle vara något fel är det viktigt att du kollat upp detta i tid. Det ökar chansen att kunna åtgärda problemet. Det första steget är att vända sig till din vårdcentral. Det är en enkel undersökning så du behöver inte oroa dig för det. Sedan får du helt enkelt avvakta tills de återkommer med dina provsvar. I det här läget är det dumt att stressa upp sig. Om det är något som inte står rätt till kommer de höra av sig och berätta om hur ni ska gå vidare. Du kommer få besked oavsett ditt resultat.

 

Vanliga symptom vid förstorad prostata

Några vanliga symptom vid prostata besvär kan vara att du behöver gå på toaletten flera gånger om nätterna, att du har en känsla av att blåsan inte riktigt töms helt vid toalettbesöket, du har ofta ett avbrott när du urinerar (det vill säga det stannar av och sedan börjar igen) och att du går på toaletten oftare än varannan timme. Om du har alla dessa symptom kan det vara bra att kolla upp det. Men tänk på att det här bara är symptom och att det inte nödvändigtvis innebär att du lider av prostata besvär.

 

 

Om din undersökning visar på en förstorad prostata

Om du skulle fått diagnosen godartad förstorad prostata finns behandling att få. Du kommer få hjälp genom hela processen. Och även om det känns skrämmande så behöver det inte innebära ett stort ingrepp. Det finns behandlingsformer som bara tar 10-15 minuter att genomföra. Om det känns jobbigt ska du vända dig till din läkare. Många gånger blir man rädd när man inte har all information och läkarna finns där för att hjälpa dig igenom din behandling.

Fler nyheter