Vackra tänder – Tandreglering

07 oktober 2019
admin

Har du alltid drömt om att fixa till dina tänder? Har du dåligt självförtroende eller fysiska problem på grund av en ojämn tandrad eller ett snett bett? Då är det kanske dags att fundera på tandreglering. 

 

 

Vad är tandreglering? 

 

Tandreglering är en gren av tandvården som ibland kan ses som tonåringarnas. Tandställningar associeras ofta med äldre barn och tonåringar, men faktum är att även vuxna och äldre kan ha och vara i behov av tandställning och annan reglering av tänderna. 

 

Tandställning är inte det enda alternativet. Annat som används som behandlingsmetod inom tandreglering är skenor som används under natten och käkoperationer. När det gäller tandställningar har mycket hänt på den fronten de senaste åren och det finns idag flera olika sorter att välja bland. Bland annat är det numera möjligt att ha en osynlig tandställning, som placeras på insidan av tandraden. 

 

En rak tandrad kommer inte bara höja ditt självförtroende, det är även bra för munhälsan. Sneda tänder kan nämligen försvåra tandborstningen och göra det svårare att hålla tänderna rena, vilket kan leda till problem som tandsten, karies och hål i tänderna. 

 

Tandreglering av olika anledningar

 

Det finns många tandvårdskliniker som erbjuder tandreglering. Vissa är helt inriktade på kosmetisk tandreglering medan andra även utför generell tandvård och tandreglering som krävs av hälsoskäl eller fysiska besvär. Det första steget mot en tandregleringsbehandling brukar vara en konsultation där dina tänder och ditt bett undersöks. Därefter får du förslag på vad som kan göras för dig och en offert på vad det kommer kosta. Om du vill genomföra tandreglering av estetiska skäl får du bekosta det på egen hand. När det kommer till tandreglering som är nödvändig av medicinska skäl, såsom vid allvarliga bettproblem, kan delar av behandlingen komma att bekostas av försäkringskassan. Det beror på att det i sådana fall ingår i det statliga tandvårdsstödet.

Fler nyheter