Träffa en psykiatriker i Stockholm

06 oktober 2020
jonas olsson

Det sägs att den psykiska ohälsan har ökat, och kanske är det sant. Men det kan också vara så att fler numera väljer att söka psykologisk hjälp och tala öppet om sina problem. Det är inte längre tabu. En psykiatriker eller psykiater är en läkare med specialistutbildning inom psykiatri. 

Det finns många yrkestitlar inom det så kallade må bra-området. Det är alltså en viss skillnad mellan kurator, psykolog, psykoterapeut och psykiatriker. En psykolog, till exempel, har yrkeslegitimation och en lång utbildning. Men skillnaden är just att en psykiater är läkare och därför kan både diagnosticera och skriva ut recept.

En bra och kunnig kontaktperson

Om du har en psykolog du trivs med, har du ofta en kontakt med en läkare också, som i sin tur ska bedöma om du behöver medicin. Om du träffar en bra och kunnig kontaktperson som faktiskt är psykiater, så får du all hjälp direkt. Det viktigaste är att du känner dig sedd och förstådd, och att ni får en bra kontakt, annars ska du byta till någon annan. 

Letar du efter en psykiatriker i Stockholm kan du hitta en person som blir ett stöd för dig på alla sätt så att du känner dig trygg med hjälpen. En specialist inom psykiatri har gedigna kunskaper om till exempel självskadebeteende, fobier, ångest och psykoser, och ofta har psykiatern också lång yrkeserfarenhet av att hjälpa patienter i alla olika situationer.

Svåra eller lätta problem

Även om man har lätta problem med sitt mående, är det ändå en bra idé att prata med en psykiater direkt. Det är viktigt att man tar itu med sina bekymmer och kan få ordning på till exempel social fobi eller sömnsvårigheter. Att vara spänd i onödan tar massor av energi, och för den som inte kan sova ordentligt är det väldigt svårt att koncentrera sig och arbeta effektivt.

Fler nyheter