Smaken av Sverige

03 mars 2021
Mikael_Barani

Det finns inget som går upp emot att samlas kring ett bord och äta ett mål mat tillsammans med nära och kära. Oavsett om det handlar om den närmaste familjen eller om en större sammankomst med släkt och vänner så är måltiden en möjlighet att mötas och diskutera tillsammans.

Kanske blir detta tillfälla allt viktigare i våra liv då vi drar upp tempot och stressar som aldrig förr. Frågan är vad vi jagar efter. För moroten som vi söker ligger serverad på bordet, redo att ätas tillsammans med dem som vi älskar.

De klassiska rätterna

För många av oss är de bästa stunderna kring bordet dem där vi serverar klassisk svensk husmanskost. De där rätterna som vi alla växte upp med men som vi kanske fnös åt i skolan. För med handen på hjärtat: Hur många här älskade dagarna då det serverades rotmos?

När man blir äldre så skiftas ens värderingar. Då blir en sådan enkel rätt som rotmos något som man verkligen kan uppskatta. Inte bara för smakens skull utan även för dess historiska betydelse för folket. 

Den svenska husmanskosten är trots allt sprungen ur vad som fanns att äta häruppe i norr. Den är på så sätt nästan som en tidsportal som knyter oss samman till dem som har vandrat på dessa jordar före oss.

Naturligtvis går det att lyxa till det hela en aning genom att till exempel käka husman på https://www.restauranghubertus.se/ mitt i centrala Stockholm. Här får du maten serverad på ett sätt som även mättar ögonen när den dyker upp på bordet.

Kanske kan ett besök tjäna som en källa till inspiration för att själva återigen ta in husmanskosten i hemmen.
Vi lever i en tid då vi gärna handlar halvfabrikat, vilket innebär att vi är produkter och inte mat för att sedan lyxa till det med utländska rätter. Dessa har såklart sin plats i vardagen de med. 

Ser man sig däremot om i världen håller man ofta kvar vid sina traditionella maträtter på ett annat sätt än i Sverige, och kanske även i Norden. Frågan är vad det beror på.

Fler nyheter