Professionell samtalsterapi hjälper

17 april 2020
william_eriksson

Ibland hör man kommentarer om samtalsterapi. Någon säger att det räcker med att tala med sina vänner, och att man inte ska gräva ner sig i gamla händelser och oförrätter. Men det är faktiskt ganska dumt att inte söka hjälp om man mår dåligt. Det räcker inte alltid att prata med sina vänner, för det kan behövas en professionell bedömning. Ibland finns det all anledning till att man inte mår bra, och en samtalsterapeut kan hjälpa till att reda ut begreppen, så att man kommer vidare och kan få hjälp att lösa sina problem.

 

Sopa inte problemen under mattan

Att låtsas som att allt är bra kan vara ett försvar mot att se bakomliggande tankar och mönster som gör att en problemsituation återkommer gång på gång i ens liv. Om man erkänner att man har en tendens att bli utnyttjad, eller att bli osams med sina grannar, eller vad det nu kan vara, så kan samtalsterapin belysa just de problem det gäller. Man kan dels se orsakerna till det, och dels få konstruktiva råd om hur man ska bete sig. Exempelvis kan dålig självkänsla göra att man finner sig i att bli hunsad av en partner. Genom ett ändrat förhållningssätt ställer man upp bättre för sig själv.

 

 

Varför inte prata med vännerna?

Givetvis pratar man med sina vänner, men om man har verkliga bekymmer kan det vara betungande för dem att lyssna i all oändlighet. De ger välmenande råd, men de är inga proffs, och i längden kanske vänskapen blir lidande. Var kompis med dina vänner, berätta hur du känner, men var rädd om vänskapen och lasta inte dina bekymmer på din bästis hela tiden. Boka tid för exempelvis samtalsterapi i Malmö hos en utbildad och erfaren terapeut. Då har du större förutsättningar att både ha trevligt med dina vänner och att få ett bättre liv.

Fler nyheter