Odenplans bästa tandhygienist

11 februari 2021
william_eriksson

Det är inte bara viktigt att ta hand om sina tänder. Det är även mycket viktigt att ta hand om sitt tandkött. Dålig tandborstning, viss kost eller leverne kan med tiden ge tandsten, en beläggning som är så pass hård att den är svår att ta bort själv. Därför får man ta hjälp av en tandhygienist som istället avlägsnar tandstenen med ett speciellt verktyg. 

Om man slarvar med tandsten så kan det innebära att man får fickor i tandköttet runt tänderna. När dessa fickor blir djupare och det blir inflammationer i dem, så kommer det till slut innebära att tänderna trillar ut, så kallad tandlossning. 

 

Tandborstning enligt direktiv

För att ta hand om sina tänder och tandkött är det viktigt att borsta tänderna noggrant och enligt föreskrift från tandläkaren. Att borsta tänderna för länge och för ofta kan skada tänderna lika mycket som om man inte borstar alls. Därför är det mycket viktiga direktiv att ta till sig. 

Då och då bör man även besöka en tandhygienist i Odenplan. Det är en yrkesgrupp som tar bort tandsten och som ser till att munhygienen är den bästa. Tandhygienisten kontrollerar inte själva tänderna, utan det är mer fokus på tandköttets skick och hur väl rengöringen är runt tänderna.

 

 

Råd från proffs

En komplett tandhälsa får man genom att besöka en tandläkare och en tandhygienist regelbundet. Vid ett besök hos tandhygienisten tar man hänsyn till patientens förutsättningar och bokar även tid därefter. Eftersom det exempelvis kan påverka om man har en riklig saliv, som i sig kan påverka tandstenens utveckling, så är det ett av de olika kriterier man tittar på.

Det är viktigt att man håller sina besök regelbundna och att man följer alla råd för att bibehålla den bästa funktionen och munhälsan genom hela livet. Gör man det så kan man få behålla sina egna tänder långt upp i åldern.

Fler nyheter