Gå till en tandhygienist på Odenplan

09 augusti 2021
lily_hansen

Bor du i Stockholm och jobbar centralt i staden, är det bra att kunna kolla upp sina tänder där också. Det är en del av hälsovården att se till att det inte bildas tandsten eller att man har fått hål i tänderna. Inflammationer kan ofta starta med att man missat med tandborstningen.

En tandhygienist kollar upp ställena i munnen som är svåra att komma åt med tandtråd och borste. Tandhygienist i Odenplan är skicklig på att kolla tandköttet också. Om det lätt börjar blöda är det tecken på att det kan vara inflammerat.

 

Borsta noggrant är receptet

Om du börjar känna av problem med tandköttet, är det borstning som gäller, Noggrann borstning, ett grundligt jobb med tandtråden och gärna sköljning med munvatten. Sedan kan det hända att eventuell inflammation ger med sig och försvinner.

Men givetvis bör du boka tid hos en tandhygienist för säkerhets skull, så att det inte är något annat fel. Man är ganska beroende av sin tandhälsa, och det är därför tandhygienisten arbetar förebyggande. Där får man en grundlig genomgång av munhälsan.

 

Fina röntgenbilder är ett klartecken

Besöket hos tandhygienisten kan ge en kick till att vara ännu mer skötsam och undvika sötsaker till vardags. Tar de röntgenbilder som är fina, behöver du knappt ens träffa en tandläkare. Tandhygienisten är en del av ett team och utgör din första kontakt när du kommer till kliniken för undersökning.

Många kan tycka det är jobbigt att gå och få skrapat tandsten eller att tandhygienisten provsticker i tandköttet för att kolla så det är friskt. Men detta är en förebyggande åtgärd, som gör att du slipper andra otrevligheter senare, som tandlossning, inflammationer och karies. 

När tandsten är bortskrapad, tänderna bedömts som välskötta och röntgenbilderna är fina, får du klartecken att gå hem igen, helt enkelt. I annat fall bokas du in för tandläkarbesök.

Fler nyheter