Gå på italiensk restaurang i Stockholm

22 juni 2022
jonas olsson

editorial

Italiensk mat går alltid hem. Säg den som inte blir sugen på pizza ibland, eller pasta. Idag går det nästan inte att tänka sig en tid när inte pastan fanns att tillgå. Sen har vi ju den där härligt lyxiga glassen, eller gelato som det heter på italienska. När man äter den tänker man på milda sommarkvällar i Italien. Syrsor som svirrar och en varm bris i luften.  

Som tur är behöver man dock inte åka till Italien för att kunna njuta av riktigt god italiensk mat. Det är inga problem att hitta en utmärkt italiensk restaurang i Stockholm. Självklart kan du välja ett vanligt enkelt pizzahak, men om du är ute efter äkta italiensk vara så finns det mycket bättre alternativ. Välj helst en restaurang där kockarna faktiskt är italienare.

 

italiensk restaurang

Goda italienska rätter

Naturligtvis vill man ha en förrätt bestående av krämig burrata eller en carpaccio på oxfilé. Efter detta kanske man väljer en klassisk risotto med karljohansvamp, eller en variant med havets läckerheter. Vill man hellre ha en härlig köttbit, så går det också att få. Vad sägs till exempel om lammracks eller entrecote med gräddtryffelkräm? En riktig italiensk klassiker är annars saltimbocca. Namnet betyder “hoppa in i munnen” och det är sannerligen vad den gör.

På en fin italiensk restaurang får man också lyxiga rätter med hemgjord pasta. Det är verkligen något annat än de där torkade snabbmakaronerna man gärna tillagar hemma en vanlig tisdagskväll. Färsk pasta ska kokas al dente och den är så god att man gärna avnjuter den som den är, med bara smör på.

På restaurangen finns det dock alternativ till smöret som är väldigt lockande. Det kan vara vitlöksfräst scampi eller vongole-musslor, eller varför inte en variant med salsiccia och aubergine. Att sitta och njuta av sådan mat är nästan som att mentalt förflyttas till Italien. Som avslutning känns det självklart att välja tiramisu eller den där goda gelaton.

Fler nyheter