Behandla dina prostata besvär

21 juli 2020
jonas olsson

En förstorad prostata är ett mycket vanligt problem för män i övre medelåldern. Förändringarna brukar börja runt fyrtioårsåldern, men märks inte på många år i de flesta fall. En förstorad prostata är oftast godartad, men kan skapa stora problem hos den drabbade. Urinträngningar på natten stör sömn och återhämtning. Dagliga täta urineringar gör det svårt att vistas på ställen utan en toalett i närheten. Det kan också kännas som att blåsan inte riktigt blir tömd vid toalettbesök. Att ständigt gå med dessa obehag och inte få en ordentlig nattlig vila kan leda till en kraftigt försämrad livskvalité. Lyckligtvis finns det hjälp att få mot prostata besvär.

 

Värmebehandling effektivt

Trängningarna orsakas av överflödig vävnad som trycker mot urinblåsa och urinrör. Det är därför du känner dig kissnödig trots att blåsan inte är full. Vävnaden som trycker mot urinröret gör också att urintömningen går trögt, eftersom det finns mindre plats för vätskan att flöda. En värmebehandling har visat sig vara ett effektivt sätt att få bort denna vävnad.

Den överflödiga vävnaden värms upp till en temperatur där den dör. Kroppen bryter sedan ner den döda vävnaden och problemen minskar eller försvinner helt. Behandlingen tar bara några minuter och du slipper narkos. Endast lokalbedövning behövs och du kan åka hem samma dag. Många upplever att behandlingen ger en större förbättring än läkemedel.

 

 

Viktigt att uppsöka läkare

Om du upplever prostata besvär så ska du först uppsöka en allmänläkare. Du måste undersökas för att utesluta allvarligare tillstånd som prostatacancer. Har du svåra problem kan du bli remitterad till en urolog, då det är viktigt att du får rätt diagnos. Om dina förändringar är ofarliga kan ni sedan diskutera vilken behandlingsmetod som passar dig bäst. Vänta inte med att söka hjälp för dina besvär. När du väl fått en passande behandling kan du snart återgå till ett enklare liv utan obehag.

Fler nyheter