Att välja rätt förskola är ingen lek

06 augusti 2020
jonas olsson

Att välja förskola kan vara ett enkelt och självklart beslut. Kanske har man vetat redan innan det första glädjande graviditetsbeskedet vilken förskola man ska ställa sitt barn i kö till. Kanske är det så enkelt som att tacka ja till den plats kommunen tilldelar en. Men det kan också vara svårt och kännas komplicerat och allvarligt. För det är ju inte bara förskolan som ska kännas rätt, allt ska fungera praktiskt runt omkring också.

 

En stor stad med ett stort utbud

I en storstad som Stockholm är utbudet av förskolor enormt. Först och främst finns det de kommunala förskolorna. Sedan är det de privata förskolorna. Man kanske är osäker på vilken pedagogisk inriktning som passar ens eget barn bäst. Eller så undrar man om man kanske ska välja ett föräldrakooperativ. Hur långt är man sen egentligen beredd att åka varje morgon för att ta barnet dit? Ja, det är mycket som man kan tänka på. Något som kan vara skönt att veta är i alla fall att oavsett vilken förskola man väljer så är alla förskolor tvungna att följa samma lagar och samma läroplan.  

 

  

Tips till blivande förskoleföräldrar

Säg att man letar efter en Förskola i Södermalm. Man kan börja med att ta reda på vilka förskolor som finns i ens närområde. Till exempel kan man göra en enkel kartsökning. Nästa steg kan vara att gå in på hemsidorna till de olika förskolorna man hittat och läsa på lite om dem. Då får man snabbt reda på om de är privata eller kommunala och om de har någon särskild pedagogisk inriktning. Många förskolor har en återkommande besökstid varje månad där intresserade föräldrar kan få en rundvisning av förskolans lokaler och få svar på sina frågor. Kontakta förskolan i förväg så att det verkligen finns möjlighet för dem att ta emot besökare. 

Fler nyheter